COPD

Beperk luchtwegproblemen door bewegen

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. (chronische bronchitits, long emfyseem)

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen. Patiënten met COPD kunnen geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert een probleem op.

Wat kan FysioGCW voor u betekenen?

Gespecialiseerde COPD/ longtherapeuten  kunnen helpen je je conditie op peil te brengen door individuele inspanningstraining en spierversterkende oefeningen. Heb je problemen met slijm opgeven, dan kunnen zij je aanleren, door op een juiste manier te huffen en/of te hoesten, het slijm op een effectieve manier los te maken. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Conditie

De longtherapeut begeleidt je deskundig bij het verbeteren of op peil houden van je conditie.
Misschien vind je dit moeilijk of durf je je niet goed in te spannen omdat je steeds benauwd wordt. De therapeut kan je uitleggen wat  je juist wel en wat je beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op jouw situatie stellen zij een trainingsprogramma op gericht op verbetering van  je conditie. Eventueel krijgt je aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld de ademspieren, arm, been of rompspieren. Je inspanning wordt meestal beloond met vermindering van je klachten en een toename van zelfvertrouwen. Hierdoor zal je in staat  zijn meer te kunnen doen in het dagelijks leven.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ab Dijkman of Jeroen Stoop.    Aangesloten bij het +netwerk voor longrevalidatie FVGO.

Daarom ons

  • Ruime oefenzaal (100m2)
  • Afspraak binnen 24 u
  • De beste praktijk van Weesp en omgeving
  • Centrale ligging
  • Enthousiaste, vakkundige therapeuten
Copyright ©2020 fysiogcw.nl